• Imprimeix

Presentació de la RIS3CAT al territori

Els departaments de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, d’Empresa i Coneixement i de Governació, Administracions Públiques i Habitatge fan una ronda de sessions informatives per donar a conèixer a les empreses el calendari d’actuacions obert fins al 2017

06/09/2016 13:09
Presentacions de la RIS3CAT

La Generalitat vol donar a conèixer al territori les actuacions de suport a  la innovació del Pla d’acció de la RIS3CAT, que manté com a principal objectiu transformar el coneixement i la tecnologia en valor econòmic i social. Es tracta de visualitzar el pas del model anterior, basat en la construcció d’infraestructures i equipaments d’R+D, a la transferència tecnològica al teixit empresarial i als projectes col·laboratius d’innovació.

Amb l’objectiu d’informar sobre el conjunt d’instruments disponibles, els calendaris previstos i la participació dels diversos agents, l’Administració catalana ha iniciat una ronda de sessions informatives del Pla d’acció de la RIS3CAT, per aproximar al territori la nova estratègia d’innovació impulsada per la Comissió Europea. Fins a finals de setembre es faran sessions informatives a les set delegacions territorials catalanes:

  • el 13 de juliol, a Girona;
  • el 14 de juliol, a Lleida;
  • el 21 de juliol, a Tarragona;
  • el 25 de juliol, a Manresa;
  • el 22 de setembre, a Tremp;
  • el 29 de setembre, a Tortosa, i
  • el 19 d'octubre, a Barcelona.

L’objectiu de la iniciativa, liderada pel Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda en col·laboració amb els Departaments d’Empresa i Coneixement i de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, és explicar els eixos d’actuació de la RIS3CAT, divulgar qui pot participar en els plans de recerca i innovació i donar a conèixer les convocatòries dels ajuts.   

El 7 de juny d'enguany el Govern va aprovar el mecanisme de finançament que garanteix un calendari estable per al conjunt d’instruments i convocatòries que despleguen l’estratègia RIS3CAT en el període 2016-2018. Aquest sistema permet vehicular 406 milions d’euros del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 cap al teixit productiu i el sistema d’R+D+i de Catalunya, que suposaran un volum d’inversió superior als 1.000 milions d’euros.

 

Actuacions de la RIS3CAT

Comunitats RIS3CAT.  La línia de subvencions dóna suport a actuacions conjuntes de grans agrupacions d’empreses i agents del sistema d’R+D+I d’un àmbit sectorial, per millorar la competitivitat mitjançant l’aplicació de tecnologies transversals. A la primera convocatòria de comunitats RIS3CAT, que s’ha resolt el mes de juny, s’han seleccionat 5 comunitats RIS3CAT, que rebran 19,1 milions d’euros per desenvolupar projectes col·laboratius d’innovació, per un valor de 43,8 milions d’euros. Hi participen 1.300 professionals, 38 empreses i 64 agents del sistema d’R+D (universitats, centres tecnològics i de recerca, Administració pública i ciutadania). Aquestes 5 iniciatives desenvoluparan projectes en àmbits tan diversos com aplicacions digitals per a teràpies i biotecnologia en salut, coordinades per Biocat; energia sostenible i eficient (IREC); alimentació saludable i segura (IRTA); mobilitat (Ficosa), i nous dispositius de diagnòstic i dades massives (big data) aplicades a la salut (LEITAT). 

Projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT). La línia de subvencions de projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT), de 50 milions d'euros, que està oberta fins al 5 de setembre, té com a principal destinatària l’Administració local, que ha d’impulsar projectes innovadors en col·laboració amb els agents de recerca i innovació i el teixit econòmic del seu territori.

Nuclis tecnològics. La línia de subvencions de nuclis tecnològics té com a destinataris empreses que, en cooperació amb agents del sistema d’R+D+I, donen resposta a un repte tecnològic. Les  convocatòries són anuals de 5 milions d'euros.

Participació de l’Administració i la ciutadania. L’Administració pública també és protagonista de la RIS3CAT, amb projectes com la compra pública d’innovació. A Catalunya, l’any 2015 els departaments de la Generalitat i el seu sector públic van realitzar compres públiques per un import global de 2.529 milions d’euros. Si una petita part d’aquestes compres es fes amb criteris d’innovació es donaria un impuls molt important a la innovació del nostre teixit empresarial. La RIS3CAT destina 50 milions d'euros per impulsar projectes de compra pública d’innovació.

El marc de la RIS3CAT també vol implicar la ciutadania, en el doble paper de destinatària principal de la innovació i d’actor en la cerca de solucions per als principals reptes econòmics i socials. La irrupció de les TIC i, en particular, d’Internet, està comportant la democratització de la innovació i l'obertura dels seus processos. Així doncs, en els darrers anys s’han creat noves estructures d’innovació oberta i col·laborativa (com living labs, fab labs, xarxes d’innovació social, etc), nous tipus de treball i noves formes d'economia (espais de treball col·laboratiu, economia circular i economia col·laborativa) que reforcen el protagonisme dels usuaris en els processos d’innovació.